Jane Doe

Op 8 en 9 oktober 2016 speelt Scylla Theaterproducties de voorstelling Jane Doe. Jane Doe is een onbekende vrouw. Iemand, waarvan de omgeving niet weet wie zij is. Dat geldt bijvoorbeeld als zij zonder ID-bewijs na een ongeluk binnengebracht wordt in een mortuarium. Of als zij na een lange coma weer wakker wordt...

Jane Doe is echter ook de onbekende vrouw die bij het bushokje zo vriendelijk lachte, de dame bij de supermarkt die je voor laat gaan als je al laat bent of... enzovoorts. Er is niet één Jane Doe. In principe zijn wij allemaal John en Jane Does: onbekende mensen. Maar wat gebeurt er als onbekende mensen elkaar ontmoeten?

Jane Doe is niet een bekend stuk, simpelweg omdat het nog niet bestaat. Regisseur Yuri Nikerk (o.a. De Derde Golf) en choreografe Marit Nikerk-Ruijters (o.a. Into The Woods) hebben het stuk in circa zes maanden tijd met de spelers volledig vanaf de grond opgebouwd.

In een relatief kleine groep zijn de acteurs eerst zes weken aan de hand van theorie, ervaringen, verbeelding en intuïtie aan de slag gegaan met het schrijven van monologen. De dansers zijn aan de slag gegaan met verschillende soorten dansstijlen, muziek en emoties om vervolgens zelf de inspiratiebron te worden van de nog te maken dansen. In de meivakantie is er vervolgens van de monologen en de dansen een script gemaakt, waarmee de acteurs én dansers verder hebben gerepeteerd en de echte Jane Doe geboren is.

Ik heb zoveel te zeggen, maar zo weinig woorden om te beschrijven wat ik bedoel
(W.Petrisor)

Binnen 1,2 seconden vinden wij als mensen iets van iemand.
Binnen die korte tijd vormen wij ons dus een mening over hetgeen we zien.
Vinden we iemand aantrekkelijk, aardig, lelijk of eng?
Zonder enige informatie geven we die persoon een stempel, zodat hij in ons referentiekader past. Terwijl…wat weten we nou eigenlijk echt van die persoon af?

Me moeder ziet deruit as 'n Barbie die is volgespoten met botox
(R. de Vries)

Op 22 maart begonnen wij met onze cast aan de zoektocht naar de onbekende vrouw: Jane Doe. De eerste weken werden er diverse teksten geschreven en choreografieën bedacht.
Binnen een paar weken moest er van de diversiteit aan teksten en dansen een eenheid gevormd worden om alle ideeën tot één stuk te maken.

Waarom…ben jij op zoek naar mij?
(A. Pil)

Jane Doe is een stuk dat over elke Jane Doe gaat: een onbekende. Het stuk bevat een zeldzame combinatie van dans en spel. Ook zult u in het stuk een grote diversiteit aan muziek tegenkomen: van musicalmuziek (Hair) tot klassiek (Mahler) en van Nederlandstalig (Kamerling) tot popmuziek (Cranberries).

Waarom heet het eigenlijk nieuwe maan? De maan is niet nieuw, de maan is niet te zien
(B. de Groot)

In een wereld tussen leven en dood wachten de mensen die de aarde verlaten hebben op hun definitieve doorgang naar het oneindige leven. De Dood beoordeelt iedereen en maakt met behulp van veerman Charon een keuze: wie is er zo gelouterd dat hij/zij definitief het hiernamaals mag betreden en wie is er veroordeeld tot het nog langer rondlopen in de tussenwereld?

Had ik het me verbeeld? Ik had haar toch gezien?
(R.Spillenaar)

Bij entree van de wereld is dan ook het grote wachten begonnen en is de vraag: wie is de volgende die door mag? En wie moet er van een definitief einde gered worden? En wie wil er niet gered worden?

Ik had vanaf het begin af aan met haar te doen. Ik voelde haar eenzaamheid.
(P.Weijkamp)

Uiteindelijk is het niet alleen de vraag wat iedereen van zijn eigen leven maakt, maar vooral ook hoe hij/zij met het leven omgaat. Soms moet je juist doen wat onlogisch is. Sommige mensen moet je redden en soms is het tijd om mensen te laten gaan en is het beter om niet meer te redden.

Nooit zal ik mijn moeder meer kunnen knuffelen
(N. Burgers)

Na Varenyam Tat, Een week vol Zaterdagen, De Derde Golf en Into The Woods heeft Scylla Theaterproducties wederom een nieuwe manier van theater maken gebruikt. Dit hopen we in onze volgende productie "Helden" verder uit te bouwen.